2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2024. Augusztus 21. 10:16, szerda | Életmód
Forrás: teraz.sk / Wikipedia

A borsó elősegíti a haj növekedését és feszesíti a bőrt

A borsó elősegíti a haj növekedését és feszesíti a bőrt

A borsóban található gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagok az érrendszer rugalmasságát és vitalitását is biztosítják.

A borsót eredetileg száraz állapotban fogyasztották. A zöldborsófogyasztás a 15–16. századtól jött szokásba Nyugat-Európában. Eleinte a hüvelyével együtt főzték meg. A 16–17. századi magyar botanikai irodalom kétféle borsót különböztetett meg: az apróbb magvú mezei borsót és a nagyobb magvú kerti borsót. Március, április hónapban szakaszosan vetjük, egyes fajták között egy-két hét különbséggel. Talajban nem válogat, tápanyag-, vízigénye közepes, ha a téli csapadék bőséges volt, akkor csak a virágzásakor öntözzük.

A borsó sok növényi fehérjét és vitamint tartalmaz. Elősegíti a haj növekedését, feszesíti a bőrt és hozzájárul a szervezet regenerációjához. A fogyókúrában is hatékony - írják a Pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) szakemberei a közösségi hálón.

„A borsó magas rosttartalma méregtelenítő hatású és segít megelőzni a székrekedést. A borsóban található gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagok az érrendszer rugalmasságát és vitalitását is biztosítják” - mondta Zuzana Klinčáková, a hivatal egészségügyi tanácsadó irodájának munkatársa.

A szakértők rámutattak, hogy a borsó a konyhában sokféleképpen felhasználható. „Készíthetünk belőle ízletes levest, kását, húsok mellé köretet, adhatjuk sült ételekhez és fogyaszthatjuk nyersen is” - mutattak rá. A friss, fiatal borsóban van a legtöbb tápanyag. „Mélyzöldnek kell lennie, és finoman nyikorognia kell, ha megdörzsöljük” - tették hozzá.

Forrás: teraz.sk/Wikipedia

Címkék: borsó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.