2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2024. Augusztus 30. 14:36, péntek | Rendőrségi
Forrás: teraz.sk

A kormány bemutatta a rendőrséget érintő változásokat

A kormány bemutatta a rendőrséget érintő változásokat

Szeptember 1-jén megszűnik a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, és három új szervezeti egység jön létre: a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal, a Nemzeti Kábítószer-ellenes Egység és a Terrorelhárítási Központ.

Ľubomír Solák rendőrfőkapitány bemutatta a vasárnap (szeptember 1-jén) életbe lépő változásokat a rendőrségen. Szeptember 1-jével megszűnik a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, és három új osztály jön létre: a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal, a Nemzeti Kábítószer-ellenes egység és a Terrorelhárítási Központ. Solák ezt a pénteki sajtótájékoztatón jelentette be.

A rendőrségi testület szakosított egységei a rendőrfőkapitány szerint nem nyomozhatnak tovább a hétköznapi bűncselekmények vagy szabálysértések ügyében, és így az egész folyamat hatékonyabbá válik.

Solák elmondta, hogy a rendőrség átszervezését külföldi országok, különösen Csehország inspirálta. „A Cseh Köztársaságban a Nemzeti Szervezett Bűnözés Elleni Központnak 2020-ban 285, 2021-ben 282, 2022-ben pedig 267 ügye volt. A NAKA csak 2023-ra 2434 esetet regisztrált. Ez a szám elég magas, és inkább arról beszél, hogy a NAKA-t a rendőrség ilyen kerületi osztályává tettük” - indokolta a rendőrség átszervezését.

A reform előkészítése során Szlovákia az Európai Unió képviselőivel is egyeztetett. Az Európai Ügyészség hatáskörébe tartozó bűncselekményekkel foglalkozó egységek nem változnak. A szlovák belügyminisztérium a TASR-nek elmondta, hogy a változások a környezetvédelmi rendőrséget sem érintik.

A változások részeként a rendőrség mintegy 100 rendőrtisztet helyez át. Solák állítása szerint az áthelyezésnél figyelembe veszik, hogy az adott rendőr eddig hol dolgozott. „Tehát ha pozsonyi lakos, akkor Pozsonyban marad szolgálatban. Nem az elnökségen lesz, hanem a kerületben vagy a megyében” - magyarázta a rendőrfőnök.

A rendőrfőkapitány arról is tájékoztatott, hogy a néhány nappal ezelőtt a Szlovák Rendőrség Szakszervezete által kiadott Polícia című lapban hozták nyilvánosságra, hogy hogyan fog kinézni a súlyos bűncselekmények felderítése a rendőrség átszervezése után.

Forrás: teraz.sk

Címkék: rendőrség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 03. 10:12, kedd | Rendőrségi

Újabb bombariadó miatt kutattak át egyes pozsonyi alapiskolákat

A szóban forgó intézmények a Černyševského, a Nobel téri, a Tupolevova, a Dudova, a Holíčska, a Gessayova és a Pankúchova általános iskolák.

2024. Augusztus 28. 14:49, szerda | Rendőrségi

Több mint 1000 rendőr felügyeli majd a csütörtöki SNP-ünnepségeket

A belügyminiszter szerint a rendőrség drónokat és drónelhárító technológiát is bevet majd, hogy az ünnepségek alatt figyelemmel kísérje a helyzetet.

2024. Augusztus 06. 17:59, kedd | Rendőrségi

Megszűnik a NAKA

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) augusztus végén megszűnik. Erre Juraj Šeliga, a Demokraták pártjának képviselője hívta fel a figyelmet, illetve a Sme.sk portál is beszámolt a hírről.