2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2024. Augusztus 26. 10:24, hétfő | Kultúra
Forrás: teraz.sk

A nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeumban nyílik kiállítás az SNP 80. évfordulója alkalmából

A nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeumban nyílik kiállítás az SNP 80. évfordulója alkalmából

A mozgósítást, a nagyszombati helyőrségnek a felkelésre való indulását és újjászervezését a kiállítás tematikus egységei külön-külön dokumentálják.

A Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) 80. évfordulója alkalmából rendezett megyei ünnepségek részeként a nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeumban tematikus kiállítás nyílik „Szlovák Nemzeti Felkelés. 80. évforduló” című tárlattal. Az alkotók a szlovák történelem egyik mérföldkövét jelentő felkelés témájára összpontosítottak. A TASR-t Lucia Duchoňová történész, a múzeum vezetője tájékoztatta.

„A varsói felkelés és a megszállt Jugoszlávia ellenállása mellett az SNP az egyik legnagyobb fegyveres felkelés a nácizmus ellen Európában. A kiállítás dokumentálja a nemzeti felkelés előkészületeit, a katonai parancsnokság létrehozását és a felkelő Első Csehszlovák Hadsereg megalakulását Szlovákiában, amelynek részeként a nagszombati helyőrség katonái is részt vettek az első harcokban” - mondta Duchoňová a TASR-nek.

„Az Első Csehszlovák Hadseregnek döntő szerepe volt abban, hogy a felkelő területet két hónapig a kezén tartotta. A partizánokkal együttműködve megakadályozta, hogy a német hadvezetés teljes mértékben kihasználja Szlovákia vasúti és közúti összeköttetéseit a csapatok és az anyag keleti frontra történő szállítására, így számos ellenséges csapatot lekötött, amelyeket így nem lehetett a Keleti-Kárpátokban a Vörös Hadsereg csapatai ellen a frontra telepíteni” - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a kiállítás egy szöveggel kiegészített dokumentációs részből és a gyűjtemény tárgyainak, például fegyvereknek, korhű ruházatnak és kiegészítőknek a bemutatásából áll. A kiállítás egy külön része egy stilizált parancsnoki állásból és egy hanghatással ellátott géppuskafészekből áll.

A megyei ünnepségek augusztus 31-én, szombaton 9.00 és 19.00 óra között a múzeum kertjében folytatódnak, ahol katonai tábort rendeznek be. „Több hadtörténeti klub katonai felszerelések bemutatóját tartja majd, a látogatók pedig a nagyszombati helyőrség felkelésre való szimulált indulását is megtekinthetik” - mondta Duchoňová a TASR-nek, hozzátéve, hogy a rendezvény végét a Paper Moon Trio zenei együttes fellépése fűszerezi majd.

Forrás: teraz.sk

Címkék: 80. évforduló, SNP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.