2024. október 18, péntek - Lukács

Hírek

2024. Szeptember 30. 11:56, hétfő | Világ
Forrás: teraz.sk

Dél-Korea energetikai együttműködési megállapodást írt alá Szlovákiával

Dél-Korea energetikai együttműködési megállapodást írt alá Szlovákiával

Dél-Korea felajánlotta együttműködését az új atomerőmű-blokk projektjében.

Jun Szogjol dél-koreai elnök és Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn megállapodott a kétoldalú kapcsolatok és a szénmentes energiaágazatban való együttműködés megerősítéséről, mivel Dél-Korea pályázni kíván a közelgő szlovákiai, új nukleáris blokk projektjére. A TASR a Jonhap hírügynökség jelentése alapján számol be.

Jun Szogjol és Fico, akik vasárnap (szeptember 29-én) kezdték meg háromnapos hivatalos dél-koreai látogatásukat, nyilatkozatot fogadtak el a stratégiai partnerség létrehozásáról, amely a biztonság, a védelem, a gazdaság, a kereskedelem, az energia és a technológia területén való együttműködést foglalja magában.

A két fél egyetértési nyilatkozatot írt alá az átfogó energetikai együttműködésről, amely kiterjed a szénmentes energiaforrásokra, köztük az atomenergiára, a megújuló energiára és a hidrogénre.

A memorandum pont akkor érkezett, amikor Szlovákia egy új, akár 1200 megawatt kapacitású nukleáris blokk építését tervezi a Jaslovské Bohunice-i erőműben.

A Korea Hydro & Nuclear Power kifejezte érdeklődését a szlovákiai projekt iránt, miután júliusban kiválasztották egy hasonló csehországi nukleáris projekt elsőbbségi támogatójának.

A két ország a kereskedelemről és a beruházásokról szóló egyetértési megállapodást is aláírt, hogy előkészítsék a kereskedelem megkönnyítését, és megállapodtak a védelmi iparban való együttműködés elmélyítéséről.

A Dél-Korea és Szlovákia közötti kétoldalú kereskedelem tavaly mintegy négymilliárd dollárt (3,58 milliárd eurót) tett ki, főként járművek és autóalkatrészek terén.

A megbeszélések során Jun Szogjol és Fico a közös nyilatkozat szerint komoly aggodalmának adott hangot az Észak-Korea és Oroszország közötti növekvő katonai együttműködés és fegyverkereskedelem miatt, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatainak megsértéseként jellemeztek.

Fico támogatását fejezte ki Szogjolnak az Észak-Koreával, a liberális demokrácia alapján történő békés újraegyesítésre irányuló erőfeszítéseiben.

Ez volt Fico második dél-koreai látogatása, a 2007-es első útja után.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 07. 17:16, hétfő | Világ

Fico: Szlovákia feltétel nélkül támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz

Ugyanakkor Fico szerint Szlovákia részt fog venni minden olyan békekonferencián, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezése.

2024. Szeptember 23. 13:25, hétfő | Világ

XTB: A kávé ára meghaladta az eddigi maximumot

A vállalat szerint a kávé árának emelkedésében a legnagyobb szerepet az időjárás és annak a kávé termelésére való hatása játssza.

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Október 15. 11:49, kedd | Szlovák

Robert Fico: A Hyundai Mobis több mint 170 millió eurót fektet be Nyitranovákban

A kormányfő megígérte a Mobis képviselőinek, hogy a kormány minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy az üzem elegendő szakképzett munkaerővel rendelkezzen.