2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport
Forrás: teraz.sk

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

Az ausztrál Oscar Piastri nyerte az Azeri Nagydíjat. A dobogót a monacói Charles Leclerc a Ferrarival és a brit George Russell a Mercedesszel egészítették ki. A regnáló világbajnok Max Verstappen a Red Bullal az ötödik helyen végzett, így 59 ponttal vezet az összesített tabellán Piastri csapattársa, Lando Norris előtt, aki negyedik lett. A futam virtuális biztonsági autóval ért véget Carlos Sainz és Sergio Perez ütközése miatt.

Leclerc és Piastri az első sorból indult, ahol mindketten megtartották pozíciójukat. A fordulópont a 20. kör elején jött el az első boxkiállások után, ahol mindketten közepesről kemény gumikra váltottak. Az ausztrál nagyon későn lépett a fékre, és egy kockázatos manőverrel megelőzte Leclerc-et. Az utóbbi kilenc körrel később közelített, és a verseny hátralévő részében szinte végig szoros csatát vívtak egymással. Leclerc azonban végül még a DRS segítségével sem tudta megelőzni az ausztrált. Piastri ezzel pályafutása és az idei szezon második diadalát aratta.

A monacóinak a legvégén még védekeznie kellett a Red Bullban ülő Perezzel szemben, aki április óta első dobogós helyezésében reménykedett. A párost az utolsó előtti kör elején utolérte a másik Ferrari-pilóta, Sainz is, megtámadta Perezt, és a páros összeütközött a pálya első szektorában. A baleset, amely valószínűleg Sainz hibája volt, mindkettejüket kiütötte a versenyből. A McLaren ezzel megelőzte a Red Bullt a konstruktőri bajnokságban, így 2014 óta először vezet, és 2012 óta először nyert négyszer egy szezonban.

Verstappent a szezonban először verte csapattársa az időmérőn. A holland még a startot sem kapta el jól, ráadásul később beszorult Norris mögé, aki az ellenkező stratégiát választotta, és az 51 körből 39-en át kemény gumikon ment. Ráadásul Norris kiállása után Verstappentől elvették a pozícióját, a brit pedig három pontot hozott rajta a bajnokságban, mivel a leggyorsabb kört is ő futotta. A McLaren pilótája eredetileg tizenhetedik volt a rajtnál, de a többi versenyző büntetésének köszönhetően két pozíciót ugrott előre. Köztük volt Lewis Hamilton is, aki egy motorcsere miatt a boxutcából indult, és végül a kilencedik helyet szerezte meg.

A thaiföldi Alexander Albon a Williamsszel szintén sokáig kemény gumikonversenyzett. Ő és Norris a jelek szerint a bakui futamon gyakran előforduló biztonsági autó kijövetelére vártak. Albonnak az alternatív stratégia ellenére sikerült hetedikként végeznie, egy pozícióval megelőzve csapattársát, Franco Colapintót. Utóbbi lett az első argentin, aki pontot szerzett az F1-ben 1982 januárja óta, amikor Carlos Reutemann második lett a dél-afrikai GP-n, szintén a Williams színeiben. Értékes eredményt ért el a Haasnál a Kevin Magnussen helyére beugró brit Oliver Bearman, aki tizedik lett. A fiatalember az idei szezonban még csak két futamon indult, mindig csereként, de mindkettőn pontot szerzett.

A végén történt Perez-Sainz baleset következtében Fernando Alonso az Aston Martinnal a hatodik lett, ami a csapat és egyéni legjobb eredménye a júniusi Kanadai GP óta.

Forrás: teraz.sk

Címkék: Baku, f1

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 09. 10:46, hétfő | Sport

Sinner nyerte a US Open-t

Ebben az évezredben csak a svájci Roger Federernek és a szerb Novak Djokovicnak sikerült mindkét keménypályás Grand Slam-tornát megnyernie ugyanabban a szezonban.

2024. Szeptember 03. 10:35, kedd | Sport

A szlovák jégkorong-válogatott kijutott a 2026-os téli olimpiára

Ez lesz a hetedik alkalom, hogy a szlovák jégkorongozók részt vesznek téli olimpián.

2024. Augusztus 27. 18:12, kedd | Sport

Különleges díjat kap Ronaldo az UEFA-tól a Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítményéért

Ronaldo tartja a rekordot a Bajnokok Ligájában, 183 mérkőzésen összesen 140 gólt szerzett a Manchester United, a Real Madrid és a torinói Juventus színeiben.

2024. Augusztus 26. 10:49, hétfő | Sport

Lando Norris nyerte a Holland Nagydíjat

A brit az időmérőt is menyerte, azonban a rajt nem sikerült túl jól a számára, ugyanis Verstappen már az első métereken sikeresen megelőzte.