2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2022. Szeptember 12. 20:11, hétfő | Világ
Forrás: WHO

Felmérés • A nehezebb sorsú gyerekek körében magasabb a szociális háló iránti függőség

Felmérés • A nehezebb sorsú gyerekek körében magasabb a szociális háló iránti függőség

A nagyszabású, nemzetközi publikáció közel 179 ezer fiatal megkérdezésével készült.

A gazdaságilag gyengébb hátterű fiatalok hajlamosabbak a közösségi médiafüggőségre, mint más háttérrel rendelkező társaik - ez derült ki a Health Behaviour in School-aged Children című nemzetközi tanulmányból, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közreműködésével készítettek el. A kutatók névtelenül kérdeztek meg 179 ezer 11, 13 és 15 éves lányt és fiút 43 országban, köztük Európa nagy részében. A társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetűek nagyobb valószínűséggel számoltak be a Facebookról, az Instagramtól, a WhatsAppról és más közösségi médiaplatformtól való függőségről. A felmérés alapján azokban az iskolákban, ahol az osztálytársak családjai között nagy társadalmi különbségek vannak, a szakadék különösen szembetűnő.

"Ezek az eredmények rámutatnak az egyéni, iskolai és nemzeti szintű egyenlőtlenségek potenciálisan káros hatásaira a serdülők problémás közösségi médiahasználatára. A politikai döntéshozóknak intézkedéseket kell kidolgozniuk az egyenlőtlenségek csökkentésére annak érdekében, hogy korlátozzák a serdülők közösségi médiahasználatának mintáit. Miközben a digitális szakadék számos országban tovább csökken, a gazdasági egyenlőtlenségek továbbra is fennállnak, és továbbra is erőteljes társadalmi meghatározó tényezői a serdülők egészségének és jólétének. Az iskolák ideális környezetet jelentenek a biztonságos és proszociális online viselkedés kialakítására" - jelentette ki Michela Lenzi, a Padovai Egyetem pszichológusa és vezető szerzője.

A tanulmány szerint a negatív viselkedésminták közé tartozik, hogy a diákok nem képesek csökkenteni a képernyő előtt töltött időt, és hazudnak a barátaiknak és a családjuknak a közösségi médiahasználatról. Sok fiatal napi szinten használja a közösségi médiát. A jólétre gyakorolt előnyeik éppúgy dokumentáltak, mint a kockázatok. A problémás közösségi médiahasználatot (PSMU) hivatalosan nem ismerik el viselkedésfüggőségként. Ez azonban olyan egészségügyi problémának számít, amely a lányokat és a fiúkat egyaránt érinti.

A tanulmány fő célja az volt, hogy első alkalommal vizsgálja meg az egyéni, iskolai és nemzeti szinten mért társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek és a serdülőkori PSMU közötti összefüggéseket. Az anyag eredményei azt mutatták, hogy a társaikhoz képest hátrányos helyzetű és rosszabb anyagi háttérrel bíró iskolába járó tanulók nagyobb valószínűséggel érintettek a PSMU-ban. Egy másik tanulmányban a megkérdezett amerikai fiatalok 35 százaléka állította, hogy "szinte állandóan" használ legalább egy közösségi médiaportált.

A szakemberek a nélkülözési skálák kiszámításához az otthoni anyagi javakon vagy a családi tevékenységeken alapuló indexet használták. A tételek között általános dolgok szerepeltek, mint a lakásban lévő fürdőszobák száma vagy hogy az elmúlt évben hányszor utazott el a család külföldre. A szerzők az adott ország vagyonát és a családi/kollégiumi társadalmi támogatást is figyelembe vették, például a rokonoktól és barátoktól kapott segítség mértékét. Belekalkulálták azt is, hogy az egyes országokban a lakosság mekkora hányada használja az internetet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 07. 17:16, hétfő | Világ

Fico: Szlovákia feltétel nélkül támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz

Ugyanakkor Fico szerint Szlovákia részt fog venni minden olyan békekonferencián, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezése.

2024. Szeptember 30. 11:56, hétfő | Világ

Dél-Korea energetikai együttműködési megállapodást írt alá Szlovákiával

Dél-Korea felajánlotta együttműködését az új atomerőmű-blokk projektjében.

2024. Szeptember 23. 13:25, hétfő | Világ

XTB: A kávé ára meghaladta az eddigi maximumot

A vállalat szerint a kávé árának emelkedésében a legnagyobb szerepet az időjárás és annak a kávé termelésére való hatása játssza.

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.