2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2023. Május 03. 08:54, szerda | Világ
Forrás: teraz.sk

Görögország aggódik az új dél-törökországi atomerőmű miatt

Görögország aggódik az új dél-törökországi atomerőmű miatt

Görögország maga nem üzemeltet atomerőművet, részben az ország magas földrengésveszélye miatt.

Nikosz Dendiasz görög külügyminiszter kedden, osztrák kollégájával, Alexander Schallenberggel Bécsben folytatott megbeszélése után megismételte, hogy Athén aggodalommal tekint Törökország új, múlt héten felavatott Akkuyu atomerőművére. Dendiasz megerősítette, hogy Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával is tárgyalni fog a reaktorról, amelyet az orosz Roszatom vállalat épített. A TASR az APA jelentése alapján számol be erről.

Grossi múlt csütörtökön (április 27-én) részt vett az erőmű megnyitó ünnepségén, a bécsi székhelyű szervezet szakértőinek támogatására hivatkozva. A görög miniszter elmondta, hogy szeretne tájékoztatást kapni a NAÜ vezetőjétől a reaktor állapotáról. Nem akarta megismételni korábbi kijelentését, miszerint a dél-törökországi erőmű egy második Csernobil lehet.

Görögországban attól tartanak, hogy a reaktort nem csak polgári célokra használhatják. A földrengések jelentette kockázatokat is megvitatják.

Akkuyu közel van a februári délkelet-törökországi és szíriai pusztító földrengés epicentrumához. Görögország maga nem üzemeltet atomerőművet, részben az ország magas földrengésveszélye miatt.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.