2024. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2021. Május 18. 11:44, kedd | Sport
Forrás: NSO / Reuters

Japán egészségügyi dolgozók az Olimpiai játékok eltörlését sürgetik

Japán egészségügyi dolgozók az Olimpiai játékok eltörlését sürgetik

Az eredetileg tavalyi évre tervezett Tokiói Olimpia játékokat idénre tolták. Idén azonban ismét nehézségekbe ütközhet az ötkarikás játékok lebonyolítása.

A versenyen összesen hatezer tokiói egészségügyi dolgozó vállalna szolgálatot, de szakszervezetük szerint el kell halasztani a Játékokat, a koronavírussal regisztrált esetek száma ugyanis növekvő tendenciát mutat. Erről a Reuters hírügynökség számolt be elsőként.

„Erősen ajánljuk a tokiói vezetőségnek, hogy ismertesse a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal a nyári játékok megrendezésének nehézségeit, és közölje vele, hogy törölni kell az olimpiát,” írta május 14-i levelében a szervezet Szuga Josihide miniszterelnöknek. A levelet hétfőn hozták nyilvánosságra. „A kórházak teljes erőbedobással küzdenek a koronavírussal, nincs szabad kapacitásuk.”
Az elmúlt hetekben megugrott a koronavírus-fertőzések száma Tokióban, több kerületben is a kórházi férőhelyek hiányával küzdenek. Az egészségügyi szervezetek harmadfokú vészhelyzet elrendelését sürgetik, és felhívják a figyelmet arra, hogy a nyári hőségben megugorhat a halálesetek száma.

Ami aggodalomra adhat okot, az igazából nem az aktív fertőzöttek száma (3680), hanem a súlyos eseteké (1235), ami a járvány kezdete óta az eddig legmagasabbra mért érték. A japánok attól tartanak, hogy a külföldiek érkezésével exponenciálisan nőne a betegek száma. A szigetországot emellett éles kritika érte az oltási kampány miatt, Japán lakosságának ugyanis csak 3,5%-a kapott már vakcinát.

A múlt héten több nagyvárosban, köztük Tokióban kiterjesztették a járványügyi vészhelyzetet, emiatt a bárok, éttermek és minden olyan létesítmény, amelyben alkoholt szolgálnak fel, zárva tartanak. Külföldi nézők és külföldi önkéntesek nem utazhatnak az olimpiára, de ezek az intézkedések sem enyhítették a játékok megrendezése miatti aggodalmat országszerte.
Az olimpia elvileg július 23-tól augusztus 8-ig tart majd. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 24. 10:51, hétfő | Sport

EURO 2024: Magyarország legyőzte Skóciát

A magyar válogatott ezzel a győzelemmel életben tartotta a továbbjutás esélyét. Marco Rossi csapatának jelenleg három pontja van, ugyanannyi, mint Ausztriának és Szlovákiának, de a magyaroknak rosszabb a a gólkülönbsége.

2024. Június 18. 11:51, kedd | Sport

SZENZÁCIÓ: Szlovákia legyőzte Belgiumot

Frankfurtban a szélső Ivan Schranz szerezte az egyetlen gólt a hetedik percben.

2024. Június 14. 12:27, péntek | Sport

Kezdődik az EURO 2024!

Június 14-én, pénteken 21.00 órakor kezdődik a müncheni Allianz Arénában a labdarúgó Európa-bajnokság, amelynek A csoportjában Németország és Skócia lép pályára elsőként.

2024. Június 13. 10:06, csütörtök | Sport

NBA: A Celtics nyerte a döntő harmadik meccsét is

A Boston 106-99-re győzött Dallasban és ezzel már csak egy lépésre van a bajnoki címtől. A negyedik összecsapást szombat hajnalban rendezik.