2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2024. Június 14. 12:27, péntek | Sport
Forrás: teraz.sk

Kezdődik az EURO 2024!

Kezdődik az EURO 2024!

Június 14-én, pénteken 21.00 órakor kezdődik a müncheni Allianz Arénában a labdarúgó Európa-bajnokság, amelynek A csoportjában Németország és Skócia lép pályára elsőként.

A világ legnépszerűbb játékának fesztiválja pontosan egy hónap múlva, a döntő mérkőzéssel ér véget, amelyre július 14-én, vasárnap 21.00 órakor kerül sor a berlini Olimpiai Stadionban.

A szlovák válogatott idén már harmadik alkalommal vesz részt a tornán, az E-csoportban Belgium (június 17-én 18.00 órakor Frankfurtban), Ukrajna (június 21-én 15.00 órakor Düsseldorfban) és Románia (június 26-án 18.00 órakor Frankfurtban) lesz az ellenfele. Francesco Calzona csapata 7 győzelemmel, 1 döntetlennel és 2 vereséggel a J selejtezőcsoport 2. helyén végzett. A portugálok pontveszteség nélkül jutottak ki ugyanebből a csoportból.

A harmadik Luxemburg, a negyedik Izland és az ötödik Bosznia-Hercegovina a Nemzetek Ligája rájátszásában próbált szerencsét, de nem jutott ki Németországba. Nyolc évvel ezelőtt a szlovákok Franciaországban a nyolcaddöntőig jutottak, ahol Németországtól kaptak ki. A 2020-as Európa-bajnokság első mérkőzésén 2-1-re legyőzték Lengyelországot, de a Svédországtól elszenvedett 0-1-es vereség és a Spanyolországgal szembeni 0-5-ös zakó miatt már a csoportkörben megállították őket. A szlovák élvonalbeli bajnokságból öt játékos - Sebastian Kóša, Juraj Kucka és David Strelec (Szlovákia), Guram Kasia (Grúzia) és Adrian Zeljkovic (Szlovénia) - szerepel a csapatok bajnoki névsorában.

Története során harmadszorra vesz részt 24 csapat a bajnokságban, korábban nyolccal kevesebb volt. A rájátszásból a bajnokságba jutó grúzok debütálnak a kontinensviadalon. A szlovénoknak ez lesz a második alkalom, hogy részt vesznek az Európa-bajnokságon, hiszen 2000-ben debütáltak. Németország tartja a legtöbb EB résztvevő rekordját, hiszen tizennegyedik tornáján vesznek részt, és Spanyolországgal együtt három bajnoki címmel ők a legsikeresebb ország a történelemben. A 2024-es Európa-bajnokságon összesen hat csoportot (A-F) rendeznek, a nyolcaddöntőbe minden csoportból az első kettő, a harmadik helyezettek közül pedig a legjobb négy csapat jut be. Innentől kezdve már éles kiesési rendszerrel folytatódik a bajnokság.

Összesen 51 mérkőzésnek adnak otthont tíz város tíz stadionjában (Berlin, Köln, München, Dortmund, Gelsenkirchen, Düsseldorf, Stuttgart, Frankfurt, Lipcse és Hamburg). A legnagyobb favoritok között ott lesznek a legutóbbi döntős angolok, de a franciák, a spanyolok és a címvédő olaszok is. A nyomás a hazai németeken lesz a legnagyobb, akik a 2018-as és a 2022-es világbajnokságon nem jutottak tovább a csoportból, a 2020-as Európa-bajnokságon pedig a nyolcaddöntő volt számukra a végállomás.

A szlovák válogatott a 220 ezres Mainzban található Hyatt Regency szállodában talál ideiglenes otthonra, ahonnan kétszer utazik a Belgium és Románia elleni mérkőzésekre a 40 kilométerre fekvő Frankfurtba. Az Ukrajna elleni párharcra a Mainz-tól mintegy 220 km-re fekvő Düsseldorfban kerül sor.

A 2024-es Európa-bajnokság csoportjainak összetétele:

A csoport: Németország, Skócia, Magyarország, Svájc.

B csoport: Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia.

C csoport: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia.

D-csoport: Lengyelország, Hollandia, Ausztria, Franciaország

E-csoport: Belgium, Szlovákia, Románia, Ukrajna

F-csoport: Törökország, Grúzia, Portugália, Cseh Köztársaság

Forrás: teraz.sk

Címkék: EURO 2024

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 18. 11:51, kedd | Sport

SZENZÁCIÓ: Szlovákia legyőzte Belgiumot

Frankfurtban a szélső Ivan Schranz szerezte az egyetlen gólt a hetedik percben.

2024. Június 13. 10:06, csütörtök | Sport

NBA: A Celtics nyerte a döntő harmadik meccsét is

A Boston 106-99-re győzött Dallasban és ezzel már csak egy lépésre van a bajnoki címtől. A negyedik összecsapást szombat hajnalban rendezik.

2024. Június 11. 11:04, kedd | Sport

Lewandowski megsérült a hétfői, Törökország elleni felkészülési mérkőzésen

A 35 éves csatár sérülésének mértéke és a rehabilitációjának hossza nem ismert.

2024. Május 31. 08:17, péntek | Sport

NBA: Dončić és Irving 13 év után döntőbe vezette a Dallast

Mindkét dallasi sztár, Luka Doncic és Kyrie Irving egyaránt 36 pontot szerzett, míg a szlovén játékmester 10 lepattanót is hozzátett a bravúros teljesítményhez.