2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Január 11. 15:19, szerda | Kultúra
Forrás: firstshowing.net / port.hu

Megjelent az űrben forgatott orosz film első hivatalos előzetese

Megjelent az űrben forgatott orosz film első hivatalos előzetese

Ez a legelső film, amelyet valóban az űrben forgattak. Most pedig közzétették a Klim Shipenko filmrendező által készített Vyzov (The Challenge/Kihívás) című orosz űrfilm hivatalos előzetesét is.

Évek óta beszédtéma Hollywoodban, hogy az az űrben is lehetne filmet készíteni, azonban ezt a rendkívüli tettet nem az amerikaik, hanem az oroszok valósították meg először – hasonlóan az 50-es, 60-as évek beli űrversenyéhez, itt is alulmaradt az USA. Shipenko és a film főszereplőnője 2021 októberében repült fel az űrbe, ahol néhány hétig forgatott. A történet egy női sebészt életét követi, akinek az űrben kell megoperálnia egy asztronautát, mivel az túl beteg ahhoz, hogy visszatérjen a Földre. A filmben csak körülbelül 30-40 percnyi tényleges űrfelvétel lesz látható, a többit stúdiókban és a Föld valós helyszínein forgatták. A The Challenge főszereplői Julia Peresild, Miloš Biković, Vladimir Mashkov, Aljona Mordovina, Tatyana Dogileva és Sergey Burunov.

Íme Klim Shipenko The Challenge című filmjének első hivatalos orosz előzetese:

„A sztori szerint egy Ivanov nevű űrhajós elveszíti az eszméletét repülés közben az űrhajóján, ezért az orvosok úgy döntenek, szívműtétet kell végrehajtani rajta ott a helyszínen, zéró gravitációs körülmények között. Egy Zsenya Belajeva nevű szívsebészre (Pereszild) vár a feladat, hogy hároméves kislányát hátrahagyva elvégezze a nehéz küldetést.” – olvasható a port.hu-n.

A produkciót a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) forgatták 2021. október 5. és 17. között. Az űrben készített felvételek körülbelül egyharmadát a Nauka orosz űrállomás-modulban, egyharmadát a szintén orosz Zvezda modulban, míg a egyharmadát a ISS többi modulján készítették el.

A film a tervek szerint 2023 áprilisában kerül az oroszországi mozik kínálatába, míg a nemzetközi premier időpontja egyelőre ismeretlen.

forrás: firstshowing.net / port.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 26. 10:24, hétfő | Kultúra

A nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeumban nyílik kiállítás az SNP 80. évfordulója alkalmából

A mozgósítást, a nagyszombati helyőrségnek a felkelésre való indulását és újjászervezését a kiállítás tematikus egységei külön-külön dokumentálják.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.