2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Július 14. 16:33, vasárnap | Helyi
Forrás: samorin.sk

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

Ezzel összefüggésben a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szakemberei azt tanácsolják: ne becsüljük le a hőségben a napszúrás kockázatát. Hangsúlyozták a megfelelő öltözék fontosságát, a magas UV-faktorú naptej, illetve a fejfedő használatát a napon.

„A hőkimerülés vagy hőguta a szervezet olyan túlhevülését jelenti, amely közvetlen napsugárzás nélkül is bekövetkezhet. Napszórásról akkor van szó, mikor a napsütés okozza a szervezet túlhevülését. Mindkét esetre jellemző a fejfájás, hányinger, ájulás, szédülés, felszínes és gyors légzés, szapora pulzus, megemelkedett testhőmérséklet és hányás” – tették közzé.

Ha valaki az említett tüneteket produkálja, akkor hűvös helyre kell őt vinni, és stabilizálni kell a testhelyzetét.

„Vegyék le róla a fölösleges ruhákat, a cipőt és a zoknit is beleértve. Fokozatosan hűtsük a testét. Legjobb a borogatás. A zuhany és a fürdő nem ajánlott. Kis adagokban adagoljuk a folyadékot, legjobb kanállal. Nem tanácsoljuk nagyobb mennyiségű víz bevitelét a szervezetbe” – emlékeztettek a szakértők. Az állapot romlása esetén segítséget kell hívni a 155-ös vagy a 112-es telefonszámon.

Forrás: TASR, SHMÚ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 03. 19:04, szerda | Helyi

Komárom: Újra a streetballtól lesz hangos a Klapka tér és a belváros

A Klapka teret július 6-án, szombaton ismét a kosarasok uralják majd. A 3×3 Basket Slovakia - XXX Komárno egész napos rendezvény nemzetközi mérkőzésekkel és gyermekprogramokkal várja az érdeklődőket.

2024. Szeptember 03. 10:35, kedd | Sport

A szlovák jégkorong-válogatott kijutott a 2026-os téli olimpiára

Ez lesz a hetedik alkalom, hogy a szlovák jégkorongozók részt vesznek téli olimpián.

2024. Szeptember 03. 10:12, kedd | Rendőrségi

Újabb bombariadó miatt kutattak át egyes pozsonyi alapiskolákat

A szóban forgó intézmények a Černyševského, a Nobel téri, a Tupolevova, a Dudova, a Holíčska, a Gessayova és a Pankúchova általános iskolák.

2024. Augusztus 30. 14:36, péntek | Rendőrségi

A kormány bemutatta a rendőrséget érintő változásokat

Szeptember 1-jén megszűnik a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, és három új szervezeti egység jön létre: a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal, a Nemzeti Kábítószer-ellenes Egység és a Terrorelhárítási Központ.