2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2023. Június 22. 08:53, csütörtök | Világ
Forrás: teraz.sk

Régészek maja város romjait fedezték fel a mexikói dzsungelben

Régészek maja város romjait fedezték fel a mexikói dzsungelben

Egy ősi maja város maradványait fedezték fel régészek a mexikói Yucatán-félsziget dzsungelének mélyén. A szakértők több, több mint 15 méter magas piramisépítményt találtak.

Az információról szerdán számolt be a BBC News.

A helyszínen felfedezett kerámiák arra utalnak, hogy a város Kr. u. 600 és 800 között volt lakott, a mezoamerikai civilizációk kronológiájában ez az úgynevezett késő klasszikus időszak.

A régészek a várost Ocomtúnnak nevezték el, ami a maja nyelven kőoszlopot jelent, az ott talált ilyen hengeres alakzatok sokasága miatt. Az oszlopok valószínűleg az épületek felsőbb részein lévő helyiségek bejáratainak részei voltak.

A maja civilizációt a nyugati félteke egyik legnagyobb civilizációjaként tartják számon, amely piramis-templomairól és nagy kőépítményeiről híres a mai Dél-Mexikó, Guatemala és Belize területén.

Az újonnan felfedezett romok a mexikói Campeche állam egyik ökológiai rezervátumában találhatók, egy olyan sűrűn benőtt területen, amelyet eddig alig kutatták.

Az Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) közölte, hogy a felfedezés a középső maja alföld, egy 3000 négyzetkilométeres, lakatlan dzsungeles terület régészeti lelőhelyeinek dokumentálását célzó terepmunka eredménye.

A Houstoni Egyetem (UH) által végzett légi lézerszkennelés segített a kutatócsoportnak feltárni "a pre-hispán építmények számos csoportját" - tette hozzá az INAH.

"A lelőhely fontos regionális központként szolgált" - mondta a kutatócsoport vezetője, a szlovén Ivan Šprajc.

A helyszín valószínűleg jelentős változásokon ment keresztül Kr. u. 800 és 1000 között - mielőtt a 10. században az alföldi maja civilizáció bukásának áldozatául esett.

Forrás: teraz.sk

Címkék: maja, Mexikó, régész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.