2024. október 18, péntek - Lukács

Hírek

2024. Október 15. 11:49, kedd | Szlovák
Forrás: teraz.sk

Robert Fico: A Hyundai Mobis több mint 170 millió eurót fektet be Nyitranovákban

Robert Fico: A Hyundai Mobis több mint 170 millió eurót fektet be Nyitranovákban

A kormányfő megígérte a Mobis képviselőinek, hogy a kormány minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy az üzem elegendő szakképzett munkaerővel rendelkezzen.

A dél-koreai Hyundai Mobis vállalat több mint 170 millió eurót fektet be egy főként elektromos járművekhez alkatrészeket gyártó üzembe Nyitranovákban (Nováky), és több mint 270 munkahelyet teremt. Ezt Robert Fico (Smer-SD) kormányfő kedden erősítette meg, miután a szlovák kormány és a vállalat aláírta az együttműködési szándéknyilatkozatot, hozzátéve, hogy a kormány mintegy 26 millió eurós ösztönzővel kívánja támogatni a beruházást.

A Mobis a Hyundai Motors Czech, a Kia Slovakia és a Stellantis számára szállít termékeket.

„A régió átalakulása, amely a lignitbányászat bezárása kapcsán elkerülhetetlen, megköveteli, hogy értelmes alternatívát találjunk a munkahelyüket elvesztett emberek számára. Ilyen alternatíva minden bizonnyal az ipari termelés, különösen az elektromos autók alkatrészeinek gyártása” - mondta Fico.

Megígérte a Mobis képviselőinek, hogy a kormány minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy az üzem elegendő szakképzett munkaerővel rendelkezzen. A keddi (október 15.), találkozón elmondta, hogy a dél-koreai küldöttségnek bemutatott néhány tervezett lépést a közép- és felsőoktatás területén, valamint a külföldi munkavállalók bevonásának lehetőségét.

A miniszterelnök szerint a kabinetnek már kedden döntenie kell a projekt támogatásáról. „Feltételezem, hogy a kormányban nem lesz senki, aki megkérdőjelezné ezt a döntést. Mintegy 26 millió eurós adókedvezményről van szó” - mondta Fico. „Különösen nagyra értékeljük, hogy ilyen magas hozzáadott értékű termelés érkezik Szlovákiába, ráadásul egy olyan régióba, amely nagyon nehezen fejleszthető és rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül. Úgy gondolom, hogy a jövőben több más, ilyen jellegű projektekkel is folytatjuk” - mondta, hozzátéve, hogy a Túrócszentmárton melletti Gbelanyban is érdekes a készülő projekt.

Fico megismételte a szlovák kormány érdeklődését a Dél-Koreával való együttműködés iránt az atomenergia területén. Szlovákia érdekelt a nukleáris berendezések szállításának diverzifikálásában, és a téma a miniszterelnök legutóbbi munkalátogatásán is szóba került. „Ez a téma minden bizonnyal a Hyundai számára is érdekes, amelynek egyik része az atomenergiára orientált” - hangsúlyozta Lee Gju Szuk vezérigazgató.

Kiemelte, hogy a Szlovák Köztársaság viszonylag jól felkészült ezen a téren, mivel egy meglévő atomerőmű helyén tervezi egy új reaktor építését. A telephelyengedély, illetve a környezeti hatásvizsgálat (KHV) már rendelkezésre áll. „Mindez több éves előnyt biztosít számunkra más országokkal szemben, ezért is vagyunk érdekeltek a Dél-Koreával folytatott nagyon intenzív tárgyalásokban. Arra is ügyelünk, hogy ez a döntés ne okozzon feszültséget más országokkal, például az Egyesült Államokkal vagy Franciaországgal, amelyek meghatározó szereplők az atomenergia területén” - tette hozzá Fico.

Forrás: teraz.sk

Címkék: Fico, Hyundai, Nováky

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 09:50, kedd | Szlovák

Leszállt az első két F-16-os vadászgép Szlovákiában

A védelmi minisztérium szerint az Amerikai Egyesült Államokból Szlovákiába tartó repülőutat amerikai pilóták tették meg.

2024. Október 15. 11:26, kedd | Kzélet

Megszűnik az egyik legfontosabb IC-járat

A Pozsony-Kassa vonalon közlekedő IC-járat megszüntetésének oka anyagi hátterű.

2024. Október 07. 17:16, hétfő | Világ

Fico: Szlovákia feltétel nélkül támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz

Ugyanakkor Fico szerint Szlovákia részt fog venni minden olyan békekonferencián, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezése.

2024. Október 04. 11:35, péntek | Helyi

Lemond miniszteri posztjáról Zuzana Dolinková

Kritizálta többek közt a kormány konszolidációs intézkedéseit.