2024. június 26, szerda - János

Hírek

2024. Június 05. 16:32, szerda | Világ
Forrás: Prvada.sk

Szlovákia egyedüli országként utasította vissza a WHO világjárványok megelőzéséről szóló nemzetközi megállapodását

Szlovákia egyedüli országként utasította vissza a WHO világjárványok megelőzéséről szóló nemzetközi megállapodását

A covid-19 világjárványt követően az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) felkérték, hogy írjon egy megállapodást arról, hogyan kell reagálni, ha a helyzet megismétlődik. A cél a hibák és a mulasztások elkerülése.

A tagországok küldötteinek arra a kérdésre kellett választ adniuk, hogy miként lehet globálisan kezelni a világjárványhoz kapcsolódó termékek - mint például a maszkok vagy tesztek - előállítását és egyenlő hozzáférhetőségét, valamint a szükséges technológiákhoz való hozzáférést, illetve hogyan lehet megtervezni a legmegfelelőbb gyakorlatokat, amelyek erősítenék az egészségügyi rendszerek ellenállóképességét és reagálóképességét.

A megállapodás célja az volt, hogy iránymutatásokat határozzon meg arra vonatkozóan, hogy a WHO 194 tagországa hogyan tudja megállítani a jövőbeni világjárványokat és jobban megosztani az erőforrásokat. A szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy gyakorlatilag semmilyen következménye eddig nem volt annak, ha valamelyik ország nem tartotta be a szabályokat.

Hivatalos források szerint a tervezett megállapodás célja "a koronavírus világjárvány okozta globális káosz megelőzése és annak biztosítása, hogy minden országot időben ellássanak a szükséges védőanyagokkal, gyógyszerekkel és vakcinákkal".

A megállapodás már két éve készül, az anyag benyújtása a múlt héten volt esedékes. Végül azonban úgy tűnik, hogy a világjárványról szóló megállapodás formájáról szóló vitáknak folytatódniuk kell. Különösen a világjárvány megelőzésével és annak finanszírozásával kapcsolatban vannak nézeteltérések, és az is vitatott, hogy a szegényebb országok számára milyen mértékben kell ingyenesen vagy kedvező áron hozzáférhetővé tenni a gyógyszereket és vakcinákat.

A szerződés aláírását korábban Robert Fico is elutasította, aki kormánya kezdetétől fogva azt állította, hogy nem fogja támogatni a világjárványügyi szerződést. Május elején az egészségügyi minisztérium is megszólalt, megjegyezve, hogy a javaslat még kidolgozás alatt áll, de nem támogatna olyan dokumentumokat, amelyek gyengítenék Szlovákia szuverén állami pozícióját.

Szlovákiában, a világjárvány idején azonban a Szlovák Nemzeti Párt tagjai vették át az irányítást a szlovák egészségügyi rendszer sorsa felett. "Szlovákia az SNS parlamenti képviselőjének, az oltásellenes Peter Koltárnak köszönhetően elutasította a WHO megállapodását" - közölte a párt a közösségi oldalán. Szlovákia így az egyetlen ország lesz a világon, amely nem írta alá a szerződést. Több szakértő szerint ez azt is jelentheti, hogy Szlovákia az utolsók között jut majd oltóanyaghoz, tesztekhez, egyszóval segítséghez egy újabb világjárvány esetén.

Csak érdekességképpen megjegyzendő, hogy ez az a Peter Kotlár, aki szerint furcsa repülőgépekkel figyelnek minket, és hogy az egyik covid-vakcina csak placebo volt.

"Nincs többé lezárás kihirdetése, nincsenek emberi jogsértések és nincs kötelező oltóanyag-megosztás. Az SNS-nek köszönhetően nem írtuk alá ezt az értelmetlen diktatórikus szerződést" - folytatják, és nem félnek keményen megszólalni, "ha tudják, hol az igazság".

"Nem vagyunk olyanok, mint a “napocskások”, akik csak kiabálnak és elárulják Szlovákiát Brüsszelben. Mi kiállunk a nemzetünkért" - hirdeti az SNS. Az SNS meggyőződése, hogy a WHO nem tölthet be irányító funkciót a globális egészségügyi menetrendben, csak koordináló szerepben maradhat.

De mint minden, az egészség is termék, ezért a legutóbbi szerződéstervezet azt javasolta, hogy a WHO kapja meg a világjárványhoz kapcsolódó termékek, például a tesztek, kezelések és vakcinák előállításának 20 százalékát. A WHO-t Donald Trump volt amerikai elnök is régóta bírálja. Trump szerint a szervezet kritikátlanul elfogadta a vírus Kínában való terjedéséről szóló jelentéseket az ottani kormánytól, és dicsérte Pekinget átlátható hozzáállásáért. Azt is mondta, hogy a WHO nem tett eleget azért, hogy saját szakértőit juttassa el az érintett kínai területekre, hogy függetlenül értékeljék a helyzetet.

A WHO és a covid-19 azonban az internetes összeesküvés-elméletek kútfője. Az Egyesült Államok után a WHO legnagyobb támogatója a Bill Gates Alapítvány. Ez utóbbi az internet szerint a népességszabályozásban érdekelt, és a világ elitjével együttműködve a vakcinákon keresztül irányítja majd a globális trendeket.

"A WHO tagállamai több mint két éve tartó intenzív tárgyalások során rendíthetetlen elkötelezettséget mutattak egy olyan generációs megállapodás megkötése mellett, amely megvédi a világot a járványok okozta borzalmak megismétlődésétől. Üdvözlöm az összes ország eltökéltségét, hogy folytatják a munkát és teljesítik a maguk elé kitűzött küldetést" - mondta Tedros Ghebreyesus, a WHO vezetője egy nyilatkozatban.

Forrás: pravda.sk

Címkék: megállapodás, WHO

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 22. 19:54, szerda | Világ

Július 4-én tartják a brit parlamenti választásokat

A miniszterelnök a Downing Street 10. szám alatti rezidenciája előtt felszólalva véget vetett a választások időpontjáról, hónapok óta tartó huzavonának.

2024. Május 21. 16:42, kedd | Világ

DRÁMA A LEVEGŐBEN: Turbulenciába került a repülőgép, az egyik utas életét vesztette

A hétfő este Londonból Szingapúrba tartó Boeing 777-es fedélzetén 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.