2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi
Forrás: teraz.sk

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2026 végére mintegy 3000 iskolát terveznek lefedni a mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszerrel. A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása. Ezt Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter mondta a szerdai kabinetülést követően a kamerarendszerek általános és középiskolákban való bevezetéséről szóló jóváhagyott anyaggal kapcsolatban. Elmondása szerint idén kísérletként három iskolában fognak kamerákat telepíteni.

„Ezek modern generációs kamerák lesznek, amelyek úgynevezett arcfelismeréssel is rendelkeznek majd. Ez egy olyan megoldás lesz, amely nem fogja terhelni az egyes kerületi osztályok rendőreit” - jegyezte meg Šutaj Eštok. Hozzátette, hogy a kamerák mesterséges intelligencia segítségével képesek lesznek azonosítani, ha váratlan viselkedés, vagy bizonyos kockázatok lépnek fel. Szerinte csak ezután az analízis után kell majd jelenteniük a műveleti központoknak, ha valami történik az iskolákban.

Šutaj Estok szerint a rendszer GDPR-kompatibilis lesz. Tomáš Drucker (Hlas-SD) oktatási miniszter rámutatott, hogy a törvénynek való megfelelésre szükség van. Ugyanakkor elmondta, hogy a projekt megvalósítása időbe telik, és egy munkacsoportot kell felállítani, amely megvizsgálja a koncepció részleteit. Hozzátette, hogy fontosabb, hogy proaktívan foglalkozzanak a megelőző válságintézkedésekkel.

A szerdai kabinetülésen a kormány jóváhagyta az anyagot, amely többek között az objektumok aktív megfigyelését és egy automatikus riasztórendszert is tartalmaz. A projektre több mint 62 millió eurót különített el. A belügyminiszter szerint az elsődleges finanszírozás európai uniós forrásokból származik majd.

Forrás: teraz.sk

Címkék: iskola, kamerarendszer

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 10:12, kedd | Rendőrségi

Újabb bombariadó miatt kutattak át egyes pozsonyi alapiskolákat

A szóban forgó intézmények a Černyševského, a Nobel téri, a Tupolevova, a Dudova, a Holíčska, a Gessayova és a Pankúchova általános iskolák.

2024. Augusztus 30. 14:36, péntek | Rendőrségi

A kormány bemutatta a rendőrséget érintő változásokat

Szeptember 1-jén megszűnik a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, és három új szervezeti egység jön létre: a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal, a Nemzeti Kábítószer-ellenes Egység és a Terrorelhárítási Központ.

2024. Augusztus 28. 14:49, szerda | Rendőrségi

Több mint 1000 rendőr felügyeli majd a csütörtöki SNP-ünnepségeket

A belügyminiszter szerint a rendőrség drónokat és drónelhárító technológiát is bevet majd, hogy az ünnepségek alatt figyelemmel kísérje a helyzetet.

2024. Augusztus 06. 17:59, kedd | Rendőrségi

Megszűnik a NAKA

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) augusztus végén megszűnik. Erre Juraj Šeliga, a Demokraták pártjának képviselője hívta fel a figyelmet, illetve a Sme.sk portál is beszámolt a hírről.