2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2024. Október 22. 14:39, kedd | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Visolajský: Több mint 2000 orvos készül beadni a felmondását október végén

Visolajský: Több mint 2000 orvos készül beadni a felmondását október végén

Visolajský szerint az egyetemi kórházak, a legtöbb kis kórház és a magánkórházak orvosai is bejelentették, hogy felmondanak.

A kórházi orvosok készek arra, hogy október végéig tömegesen benyújtsák felmondásukat. Jelenleg 2462 orvos áll készen a felmondásra. Ezt Peter Visolajský, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) vezetője jelentette be kedden egy sajtótájékoztatón. Figyelmezteti a kormányt, hogy még van idő a tárgyalóasztalnál rendezni a dolgokat.

Visolajský szerint az egyetemi kórházak, a legtöbb kis kórház és a magánkórházak orvosai is bejelentették, hogy felmondanak. Ezek a legforgalmasabb osztályok, mint például a sebészet, a nőgyógyászat, a belgyógyászat és a kardiológia. "Ezen orvosok nélkül, mint Szlovákia már többször is tapasztalta, lehetetlen működtetni a szlovákiai kórházakat ” - mondta Visolajský, hozzátéve, hogy a felmondások száma napról napra nő.

A LOZ számára kulcsfontosságú, hogy Szlovákiában olyan rendszer legyen, amely biztosítja az orvosi személyzetet a kórházakban. Ugyanakkor ragaszkodik az orvosi szakszervezetek által a szlovák kormánnyal 2022-ben aláírt memorandum nyolc pontjának betartásához. "A bérek önmagukban nem oldják meg a szlovák egészségügy problémáját, a probléma az, hogy nyolc intézkedést kell végrehajtani az egészségügyünk megsegítésére. Ezért szükséges harmadszor is felmondásokkal sürgetni a kormányt” - jelentette ki Visolajský, hozzátéve, hogy nincsenek új követeléseik.

Az egészségügyi szakszervezetek szintén nem értenek egyet azzal a javaslattal, hogy az állami kórházakat részvénytársaságokká alakítsák át. Az orvosi szakszervezetek vezetője szerint ez sérti a 2011-es megegyezést. A LOZ bírálta az oligarchák és pénzügyi csoportok működését is az egészségügyben.

A LOZ egyúttal arra kéri Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnököt, hogy szakítson időt egy találkozóra, amelyen a szlovák egészségügy megoldásairól tárgyalnának. Felszólítják Kamil Šaško (Hlas-SD) egészségügyi minisztert is, hogy vegyen részt a találkozón. Visolajský szerint az egészségügy a kormány problémája, nem csak az egészségügyi tárcaé. "A szlovák egészségügynek kormányzati szintű megoldásra van szüksége ” - jegyezte meg.

Kamil Šaško (Hlas-SD) egészségügyi miniszter pénteken (október 18-án) jelentette be, hogy több mint 100 millió euróval növelik az egészségügyi dolgozók fizetésének finanszírozását. Az ápolóknak és a mentősöknek ugyanolyan béremelést kínál, mint a konszolidáció előtt. Az orvosok fizetése a korábbi három százalék helyett 6,4 százalékkal emelkedhet.

Forrás: teraz.sk

Címkék: felmondás, orvos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 22. 15:31, kedd | Kzélet

Szombatról vasárnapra egy órával többet alszunk

Már ezen a hétvégén változtatjuk az időt nyáriról télire. Az órákat szombatról (október 26.) vasárnapra (október 27.) állítjuk vissza egy órával.

2024. Október 15. 11:26, kedd | Kzélet

Megszűnik az egyik legfontosabb IC-járat

A Pozsony-Kassa vonalon közlekedő IC-járat megszüntetésének oka anyagi hátterű.

2024. Szeptember 20. 16:27, péntek | Kzélet

IDŐJÁRÁS: A vénasszonyok nyarára még várnunk kell

Az egyik szélsőség váltja a másikat. Ez egyaránt vonatkozik a légköri csapadékra és a hőmérsékletre.

2024. Szeptember 20. 16:00, péntek | Kzélet

Az elnök aláírta az elektronikus cigaretták megadóztatását

A módosítás egyes rendelkezései fokozatosan lépnek hatályba ebben és a következő években.