2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2022. Január 24. 09:03, hétfő | Koronavírus
Forrás: WHO

WHO: A koronavírus velünk marad, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza

WHO: A koronavírus velünk marad, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza

A WHO európai részlegének vezetője szerint a tavasz és a nyár nyugalmi időszaknak számít majd. Hans Kluge számításai alapján a koronavírus igaz visszatér még decemberben, de már nem járvány formájában.

Véget érhet Európában a koronavírus okozta járvány. Az Egészségügyi Világszervezet lehetségesnek tartja, hogy az omikron variáns hullámának lecsengésével a régió a járvány végső fázisához közelít. A szakemberek szerint azonban nem árt az óvatosság, hiszen a koronavírus ismét mutálódhat. Abban azonban megegyeztek, hogy az omikron-hullám lecsengésével hetekre vagy akár hónapokra is általános immunitás áll be a kontinensen – elsősorban a vakcináknak és a betegségen átesett lakosságnak köszönhetően. „Arra számítunk, hogy lesz egy nyugalmi időszak, amíg a Covid-19 visszatérhet az év vége felé, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza,” magyarázta Kluge.

A világszervezet számításai alapján február végéig akár az európai lakosság 60%-a is megfertőződhet az omikron-mutánssal. A szakemberek egy, az influenzáéhoz hasonló forgatókönyvet jósolnak a koronavírus esetében is. Ez alapján a vírus endémiássá, azaz meghatározott területen folyamatosan fellelhető járványos betegséggé válhat. Nem árt az óvatosság, hiszen a Sars-CoV-2 már nem egyszer meglepte a világot és a tudósokat egyaránt. A koronavírus elleni küzdelemről szólva a WHO európai részlegének vezetője arról beszélt, hogy a fertőzési hullám feltartóztatása helyett az egészségügyi szempontból különösen kiszolgáltatott emberek védelmére kellene összpontosítani.

Címkék: járvány, koronavírus, WHO

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 21. 14:25, hétfő | Helyi

A Komáromi Erődben találkozik Fico, Orbán és Vučič

A vezetők kedden Komáromban az Európába irányuló illegális migráció megállítására irányuló innovatív megoldásokról is tárgyalnak.

2024. Október 21. 13:58, hétfő | Sport

F1: Duplázott a Ferrari Austinban

Az olasz csapat dupláját Carlos Sainz erősítette meg a második hellyel.

2024. Október 15. 11:49, kedd | Szlovák

Robert Fico: A Hyundai Mobis több mint 170 millió eurót fektet be Nyitranovákban

A kormányfő megígérte a Mobis képviselőinek, hogy a kormány minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy az üzem elegendő szakképzett munkaerővel rendelkezzen.

2024. Október 15. 11:26, kedd | Kzélet

Megszűnik az egyik legfontosabb IC-járat

A Pozsony-Kassa vonalon közlekedő IC-járat megszüntetésének oka anyagi hátterű.