2024. október 18, péntek - Lukács

Hírek

2024. Szeptember 23. 13:25, hétfő | Világ
Forrás: teraz.sk

XTB: A kávé ára meghaladta az eddigi maximumot

XTB: A kávé ára meghaladta az eddigi maximumot

A vállalat szerint a kávé árának emelkedésében a legnagyobb szerepet az időjárás és annak a kávé termelésére való hatása játssza.

A kávé ára 13 éve a legmagasabb, az Arabica idén eddig 40%-kal, a Robusta pedig több mint 90%-kal drágult. Az áremelkedés oka a kedvezőtlen időjárási hatások és az Európai Unió (EU) új szabályozásának bevezetése - jelentette hétfőn az XTB.

„A termelők növelik a felvásárlásaikat az új szabályozások bevezetése előtt. Az új uniós rendeletek, amelyek az év végén lépnek életbe, megtiltják a nemrég még erdőirtás által érintett területeken termelt áruk felhasználását. Ez arra kényszeríti a kereskedőket és a termelőket, hogy most vásároljanak kávét, mivel a rendeletek hatályba lépése után bizonyítaniuk kell majd, hogy a megvásárolt kávé nem olyan területekről származik, ahol erdőket irtottak ki. Azt is meg kell jegyezni, hogy az európai piacokon tapasztalható áremelkedés a Szuezi-csatorna részleges blokádjával is összefügg. Az Ázsiából vagy egyes afrikai országokból származó kávé vásárlása azt jelenti, hogy a kávénak sokkal hosszabb utat kell megtennie Európába” - magyarázta a vállalat.

A vállalat szerint a kávé árának emelkedésében a legnagyobb szerepet az időjárás és annak a kávé termelésére való hatása játssza. Miközben a kávé iránti kereslet évről évre enyhén növekszik, a kedvezőtlen időjárási körülmények 10-20%-kal csökkenthetik az éves termelést - mondták a szakértők.

A jelenlegi áremelkedés elsősorban a jövőbeli termeléssel kapcsolatos aggodalmakkal függ össze, mondták, mivel a világ egyik legerősebb időjárási jelensége, a La Niña problémákat okoz Brazíliában, a világ legnagyobb kávétermelő országában. Ennek következtében az országban jelenleg az utóbbi évek legnagyobb szárazsága tombol, ami korlátozhatja az arabica kávé termelését a 2024/2025-ös szezonban, és a várt többlet helyett hiányt eredményezhet. Emellett a Yagi tájfun Vietnamban sok fát elpusztított, a következő hónapokban pedig a La Niña után várható esőzések számos, a kávéfákat érintő betegséget okozhatnak.

„Az elmúlt években inkább többletet, mint hiányt láttunk a piacon, ami arra utal, hogy kávé még mindig bőségesen található a világon. Másrészt a kereslet növekedése gyakorlatilag töretlen volt, és két-három nehéz termelési év olyan helyzethez vezethet, hogy a készletek megújíthatatlanná válnak. Ezek egyébként már most is rendkívül alacsony szinten vannak” - zárta a vállalat.

Forrás: teraz.sk

Címkék: áremelkedés, kávé

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 07. 17:16, hétfő | Világ

Fico: Szlovákia feltétel nélkül támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz

Ugyanakkor Fico szerint Szlovákia részt fog venni minden olyan békekonferencián, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezése.

2024. Szeptember 30. 11:56, hétfő | Világ

Dél-Korea energetikai együttműködési megállapodást írt alá Szlovákiával

Dél-Korea felajánlotta együttműködését az új atomerőmű-blokk projektjében.

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Október 15. 11:49, kedd | Szlovák

Robert Fico: A Hyundai Mobis több mint 170 millió eurót fektet be Nyitranovákban

A kormányfő megígérte a Mobis képviselőinek, hogy a kormány minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy az üzem elegendő szakképzett munkaerővel rendelkezzen.