2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2023. Június 23. 07:58, péntek | Világ
Forrás: teraz.sk

Az amerikai haditengerészet észlelte a Titan kutatási mini-tengeralattjáró robbanását

Az amerikai haditengerészet észlelte a Titan kutatási mini-tengeralattjáró robbanását

Az OceanGate Expeditions, a mini-tengeralattjárót üzemeltető cég szerint mind az öt utas meghalt.

Az amerikai haditengerészet a Titanic roncsaihoz vezető expedíció során a Titan kutató mini-tengeralattjáró valószínűsíthető felrobbanását észlelte a víz alatti hangmegfigyelő berendezésen, nem sokkal azután, hogy az eltűnt az Atlanti-óceánban. Erről csütörtökön számolt be a The Wall Street Journal.

Az újság egy meg nem nevezett magas rangú amerikai haditengerészeti tisztviselőre hivatkozva azt írta, hogy a robbanást egy titkos akusztikai megfigyelőrendszer rögzítette, amelyet a tengeralattjárók jelenlétének észlelésére terveztek - jelentette az AFP hírügynökség.

"Az amerikai haditengerészet elvégezte az akusztikus adatok elemzését, és olyan anomáliát észlelt, amely egy robbanással egyezett meg annak általános közelében, ahol a Titan mini-tengeralattjáró tartózkodott, amikor elvesztették vele a kapcsolatot" - mondta a tisztviselő.

Az amerikai parti őrség (USCG) csütörtökön fedezte fel a mini-tengeralattjáró roncsait nagyjából 490 méterre a Titanic maradványaitól, amelyek a tengerfenéken 3800 méteres mélységben találhatók. A mini-tengeralattjáró katasztrófája még június 18-án, vasárnap történt, miután elsüllyedt.

A bejelentéssel egy négynapos nemzetközi kutató- és mentőakció ért véget. Az érintett tisztviselők szerint az elemzések kimutatták, hogy a tengerfenéken talált törmelék a Titan mini-tengeralattjáró nyomókamrájának szétrobbanásával volt összhangban.

Az OceanGate Expeditions, a mini-tengeralattjárót üzemeltető cég szerint mind az öt utas meghalt.

Az áldozatok a cég amerikai vezetője, Stockton Rush (61), Paul-Henri Nargeolet francia mélytengeri kutató (77), Hamish Harding brit üzletember (58), Shahzada Dawood pakisztáni-brit üzletember (48) és fia, Suleman (19).

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.