2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2023. Május 22. 13:36, hétfő | Világ
Forrás: Interez.sk

Lassul a Golf-áramlat

Lassul a Golf-áramlat

Az Atlanti meridionális keringés hosszú ideje gyengül.

A Golf-áramlat része az ún. Atlanti meridionális keringésnek. Ezt a meleg áramlatot gyakran bolygónk éghajlatváltozásának egyik fő pontjaként emlegetik, és már jó ideje lassul.

Amint arról az IFL Science portál beszámol, a Nature Geoscience folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a múltban, főleg a 20. században nagy mértékben csökkent az Atlanti meridionális cirkuláció sebessége, az 1960-as években azonban jelentősen felgyorsult. Az 1990-es évek óta ismét gyengülni kezdett, és azóta ez a tendencia jellemző az áramlatra.

A tanulmány kutatói arról számolnak be, hogy bizonyítékuk van arra, hogy az Atlanti meridionális keringés lassul a globális felmelegedés miatt, megjegyezve, hogy jelenleg (a tanulmány 2021-ben jelent meg) ez a keringési sebesség a leglassabb az elmúlt 1000 évben.

Az Atlanti meridionális keringés, amelynek egyik ága a Golf-áramlat, meleg vizet hoz Északnyugat-Európába. Nyilvánvaló tehát, hogy minél gyengébb a keringés, annál hidegebbek lesznek a telek Európában. Egy 2020-as Nature Food tanulmány azt vizsgálta, hogy az Atlanti meridionális cirkuláció összeomlása hogyan befolyásolja az élelmiszertermelést 2030 és 2050 között.

A tanulmány az áramlat leállásának lehetőséget is jellemezte. Amennyiben ez a jelenség bekövetkezne, eredményeképpen az Egyesült Királyságban átlagosan 3,4 Celsius-fokkal csökkenne a hőmérséklet, azonban főként Skóciában hűlne le a legjobban az idő.

Sokan ezt nem veszik észre, de Európa elég magasan van, és a földgömb szempontjából a földrész északi része Kanada szintjén van. A Golf-áramlatnak köszönhetően télen kedvezőbb a hőmérséklet. Ez különösen vonatkozik Nagy-Britanniára, ahol ritkán havazik, míg Amerikában ugyanazon a magassági szinten lévő területen rendszeresen havazik.

Valószínű tehát, hogy a Golf-áramlat leállása lehűlést hozna Európába, ami főleg az Egyesült Királyságot vagy Skandináviát érintené. Valószínűleg a kontinentális Európa is több fokos lehűlést tapasztalna.

Másrészt a Nature Climate Change 2022-ben megjelent tanulmánya arról számol be, hogy az Atlanti-óceán meridionális körforgása nem biztos, hogy annyira érzékeny a felmelegedő vizekre és az Északi-sarkvidékről beáramló édesvízre, mint azt korábban gondolták. Ezzel is okolták a keringés gyengülését.

"Fontos eredmény, hogy az Atlanti-óceán meridionális cirkulációja kevésbé érzékeny az édesvízre, mint azt a korábbi kutatások kimutatták" - magyarázta Feng He, a Wisconsin-Madison Egyetem Klímakutató Központjának munkatársa.

Ezért maguk a tudósok sem tudják megjósolni, hogy az Atlanti meridionális keringés és vele együtt a Golf-áramlat mikor és hogyan áll le, illetve hogy egyáltalán bekövetkezhet-e ez a jelenség. Azt sem tudják a kutatócsoportok, hogy ez a múltban már megtörtént-e. „Biztosak vagyunk azonban abban, hogy valami megváltozott a múltban, és ez újra megváltozhat” – tették hozzá a kutatók a Forbes-nak.

Forrás: interez.sk

Címkék: Golf-áramlat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.