2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Április 07. 20:26, péntek | Világ
Forrás: Refresher

Randy Gardner - a fiú, aki 11 napig nem aludt

Randy Gardner - a fiú, aki 11 napig nem aludt

Randy Gardner tartja a világrekordot nem alvásban, 17 évesen ugyanis egy kísérlet során 11 napon keresztül nem hunyta le a szemét.

Randy 1963 karácsonyán döntött úgy, hogy részt vesz ebben a kísérletben és megdönti a világrekordot. Úgy tervezte, hogy karácsony után egészen az év végéig nem fog aludni, de végül 11 nap lett belőle, ami összesen 264 órányi nem alvást jelentett, amit természetesen még hosszú évekig érezte a férfi teste.

Az addigi rekordot egy rádiós műsorvezető tartotta 260 órával. Gardnert egy barátja vette rá a kísérletre azzal, hogy extra krediteket szerezzenek egy iskolai projekt keretein belül. A kísérlet eredetileg a paranormális képességek működésének változását akarta vizsgálni, mivel azonban ehhez nem volt megfelelő eszközük úgy döntöttek, inkább a kognitív készségek változását fogják megfigyelni - írja a refresher.hu.

Ekkoriban még közel sem tudtak mindent az orvosok alvásmegvonás tüneteiről és következményeiről. Annyi biztosra vehető volt, hogy már 5 napnyi alvásmegvonás komoly hatással van a szervezetre, de ezt is csak állatokon tesztelték a tudósok.

Gardner és barátja, Bruce McAllister egy érme feldobásával döntötték el, ki lesz a megfigyelő és ki a megfigyelt.

Bár Randyé volt a főszerep a kísérletben, barátja a folyamatos megfigyelések mellett szintén nem aludt az első három nap, így segítséget kértek egy barátjuktól, Joe Marciano-tól és az alvás monitorozására figyelő John J. Ross-tól, az amerikai haditengerészet orvosi neuropszichiátriai kutatóegységének parancsnokától, valamint a Stanford Egyetem professzorától, William Dement-től is, aki a mai napig az egyik legnagyobb alváskutatóként ismert a tudományos körökben. Amint Dement professzor tudomására jutott a kísérlet, azonnal San Diegoba utazott, hogy ő is részt vegyen benne.

A professzor feladata a kísérlet lehető legtisztább előkészítése volt: gondosan figyelt arra, hogy Randy testében semmilyen stimuláló anyag ne legyen, azon a kólán kívül, amit még érkezése előtt ivott meg a fiú.

Az első komolyabb tünetek a negyedik napon jelentkeztek, ekkorra ugyanis a szaglása és az ízlelése is elment, valamint a hallása sem volt teljesen hibátlan. Ezen a napon iktattak be egy kosárlabdajátékot is, amelyből kiderült, mennyire romlottak a fiú kognitív képességei. Randy tökéletesen tudta kezelni a labdát a pályán, de két perc után annyira elfáradt, hogy képtelen volt folytatni a meccset.

A következő napokban elviselhetetlen fáradtság gyötörte Randy-t, elmondása szerint minden szemhunyásnál azt érezte, rögtön elalszik. A hetedik napon azonban változás állt be. A feljegyzések szerint Gardner annyira fáradt volt, hogy már nem érezte a fáradtságot és az alvás sem hiányzott neki.

Barátja, Bruce, aki a kognitív képességeket figyelte a fiún, időnként megbökte, vagy megcsípte őt, de reakció nem érkezett. Randy csak olyan esetben reagált, ha komolyabb ütést, vagy sebet kapott.

A tizenegyedik napon arra kérték, hogy 100-tól kezdve többször is vonjon ki hetet, Gardner 65-nél megállt. A társai kérdezték, hogy miért hagyta abba, amire azt válaszolta, hogy elfelejtette, mit is csinál.

A szíven, a tüdőn és az agyon kívül minden más szervnek szüksége van pihenésre a teljes működéshez.

Randy Gardner végül 11 teljes napon és 24 percen át maradt ébren, megdöntve ezzel az akkori világrekordot. A Guinness Rekordok bizottsága azóta sem közölt adatokat alvásmegvonással kapcsolatban, ugyanis túlságosan veszélyesnek tartják ennek a rekordnak a megdöntését.

Randy a hosszú alvásmegvonás után kórházba ment, ahol rögtön 14 órát aludt. Az alvásvizsgálaton megállapították, hogy a fiú a megszokottnál sokkal több REM-fázist élt meg, néhány nappal később azonban ez az arány is normalizálódott.

Dement professzor vizsgálataiból kiderült, hogy Randy agya szokatlanul működött a kísérlet során, ugyanis míg egyes részei dolgoztak, addig más központjai egymást felváltva pihentek.

Randy Gardner a rekord után egészen 70 éves koráig élt, és úgy érezte, szinte semmilyen következménye nem lett a kísérletnek. Halála előtt pár évvel azonban kóros álmatlanság, vagyis inszomnia lett úrrá rajta, valamint annyira megromlott a jelleme, hogy öreg korára nem lehetett kibírni mellette.

Már pár napi alvásmegvonás is komoly hatással lehet a látásra, hallásra vagy a memóriára, így ajánlott naponta legalább 7-8 órát aludni, akár még egy erősebb buli után is.

Forrás: refresher.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.